Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Από τη ζωή της αγίας Ita







Μια μέρα όταν η ευλογημένη Ita κοιμόταν, είδε έναν άγγελο του Κυρίου να έρχεται προς το μέρος της και να της δίνει τρεις πολύτιμες πέτρες. Και όταν η δούλη του Χριστού σηκώθηκε από τον ύπνο, δεν μπορούσε να καταλάβει τι σήμαινε αυτό το όραμα. Και το ευλογημένο κορίτσι είχε μια απορία στην καρδιά του σχετικά με αυτό. Έπειτα ένας άγγελος του Κυρίου την επισκέφτηκε και της είπε: «Τι νομίζεις πως σήμαινε αυτό το όραμα; Αυτές οι τρεις ιδιαίτερα πολύτιμες πέτρες τις οποίες είδες να σου δίνουν, συμβολίζουν την Αγία Τριάδα η οποία σε επισκέφτηκε. Αυτή ήταν μια επίσκεψη του Πατέρα, του Χριστού του Υιού του και του Αγίου Πνεύματος. Και πάντα στον ύπνο και στις αγρυπνίες οι άγγελοι του Θεού και άγια οράματα θα έρχονται σε εσένα. Γιατί είσαι ναός της Θεότητας, στο σώμα και στην ψυχή.» Και αφού είπε αυτά έφυγε.



Κάποιος κοσμικός άνδρας, πολύ πλούσιος και ιδιαίτερα εύγλωττος, ο οποίος είχε μαζί του μια μεγάλη ποσότητα ασημιού για να το δώσει για ελεημοσύνη, πήγε στην αγία Ita και τοποθέτησε το ασήμι μπροστά στα πόδια της αγίας παρθένας. Εκείνη άπλωσε το χέρι της και άγγιξε το ασήμι και αφού το περιφρόνησε το έσπρωξε μακριά από τα πόδια της, χωρίς να επιθυμεί να το κοιτάξει με τα μάτια ή την ψυχή της. Αφού η δούλη του Θεού άγγιξε το προαναφερθέν ασήμι, είπε σε μια αδερφή που βρισκόταν εκεί: «Δώσε μου νερό, ώστε να μπορέσω να πλύνω το χέρι το οποίο άγγιξε το φθοροποιό ασήμι.» Γιατί η αγία Ita μισούσε τόσο πολύ το χρυσό και το ασήμι και όλο τον κοσμικό πλούτο που για αυτήν ήταν σαν να είχε αγγίξει κάτι βρόμικο. Έπειτα εκείνος που της είχε δώσει το δώρο ρώτησε την αγία Ita: «Σε ποιον πρέπει να δοθεί το δώρο; Στους πλούσιους και δυνατούς ή στους φτωχούς και στους προσκυνητές;» Η αγία του Θεού απάντησε: «Πρέπει να δίνεται και στους δύο. Στους πλούσιους και στους ισχυρούς για χάρη της κοσμικής τους τιμής αλλά στους φτωχούς και στους προσκυνητές  πρέπει να δίνεται για την ανταμοιβή που θα πάρουμε στους ουρανούς.» Εκείνος ρώτησε: «Αν δεν έχω την δυνατότητα να δώσω και στους δύο, τι πρέπει να κάνω;» Η δούλη του Θεού απάντησε: «Είναι επιλογή του ανθρώπου το αν θα δώσει την περιουσία του για την κοσμική δόξα ή για τον Θεό κερδίζοντας έτσι την αιώνια ζωή.» Εκείνος, ανακουφισμένος από αυτά τα λόγια και αφού έλαβε ευλογία, έφυγε.




Μια ημέρα η αγία Ita επέστρεφε στο κελί της και όταν βρισκόταν κοντά στο μοναστήρι άκουσε εκεί κοντά έντονους θρήνους. Τρεις νεκροί αριστοκράτες βρίσκονταν εκεί οι οποίοι είχαν πεθάνει αυτή την ημέρα και οι φίλοι τους θρηνούσαν για αυτούς. Και αυτοί, γνωρίζοντας πως η αγία Ita περνούσε από εκεί , πήγαν και την συνάντησαν και της ζήτησαν με ένα λυπητερό τόνο να έρθει εάν μπορεί και να προσευχηθεί για τις ψυχές των νεκρών. Έπειτα η αγία Ita τους είπε: «Αυτό που επιθυμείτε περισσότερο από την προσευχή για τις ψυχές τους, στο όνομα του Χριστού μακάρι να συμβεί για χάρη σας.» Δεν κατανόησαν την σημασία αυτού του λόγου εκείνη τη στιγμή. Η ευλογημένη Ita το είπε αυτό γιατί γνώριζε, όντας γεμάτη από το πνεύμα της προφητείας, πως στο όνομα του Θεού θα ανέστηνε τους νεκρούς. Μετά η αγία πήγε μαζί τους στον τόπο όπου βρίσκονταν οι νεκροί και καθώς προσευχόταν έκανε το σημείο του σταυρού επάνω στα σώματα των νεκρών και εκείνοι με την εντολή της αναστήθηκαν.Σε εκείνον τον τόπο ζούσε τότε ένας παράλυτος άντρας στα δεσμά μιας μεγάλης ασθένειας, και οι φίλοι του, έχοντας δει την ανάσταση των νεκρών (που προαναφέρθηκε) τον μετέφεραν και τον πήγαν στην αγία Ita ώστε να τον γιατρέψει. Γιατί δεν αμφέβαλαν για το ότι κάποιος που μπορεί να αναστήσει νεκρούς μπορεί και να θεραπεύσει αρρώστους. Έπειτα η αγία, βλέποντας την μεγάλη μιζέρια αυτού του άνδρα, κοίταξε προς τον ουρανό και του είπε: «Μακάρι ο Θεός να σου δείξει έλεος.» Και καθώς μιλούσε, έκανε το σημείο του σταυρού επάνω του. Μόλις η αγία του Θεού έκανε το σημείο του σταυρού επάνω στον παράλυτο άντρα εκείνος σηκώθηκε επάνω υγιέστατος μπροστά σε όλους σαν να μην ήταν ποτέ παράλυτος. Έπειτα οι φωνές  όλων των ανθρώπων έφτασαν μέχρι τον ουρανό, δοξολογούσαν τον Θεό και τον ευχαριστούσαν και τιμούσαν την αγία με τις πρέπουσες τιμές. Έπειτα, η αγία του Θεού πήγε μαζί με την συνοδεία της στο κελί της.




Μια αδερφή, την οποία φρόντιζε η αγία Ita διέπραξε κρυφά πορνεία και την επόμενη ημέρα η ευλογημένη Ita κάλεσε αυτή την αδερφή και της είπε: «Αδερφή, γιατί δεν πρόσεξες προκειμένου να φυλάξεις την παρθενία σου;» Και όταν εκείνη αρνούταν πως είχε διαπράξει πορνεία, η αγία Ita της είπε: «Δεν πόρνευσες εχθές σε εκείνο το μέρος και δεν συνέβησαν αυτά τα γεγονότα εκεί;» Και αμέσως, καταλαβαίνοντας πως η ευλογημένη Ita είχε το χάρισμα της προφητείας και γνώριζε όλα όσα γίνανε στο παρελθόν και στο μέλλον, αυτή η γυναίκα εξομολογήθηκε την αλήθεια. Και η αγία την δέχτηκε πίσω αφού μετανόησε σύμφωνα με τον τρόπο που της υπέδειξε. 




Έναν καιρό, η ευλογημένη παρθένα Ita νήστευε για τρεις ημέρες και τρεις νύχτες. Όμως μέσα σε αυτές τις ημέρες και τις νύχτες κατά τη διάρκεια του ύπνου και των αγρυπνιών ο διάβολος πολέμησε ανοιχτά ενάντια στην παρθένα του Θεού σε πολλές μάχες. Και η ευλογημένη παρθένα με σοφία τον αντιμετώπισε όλες τις φορές, τόσο στον ύπνο όσο και όταν ήταν ξύπνια. Την δεύτερη νύχτα, ο διάβολος εμφανίστηκε θλιμμένος και θρηνούσε και το πρωί έφυγε μακριά από την παρθένα του Θεού λέγοντας με έναν θρηνητικό τόνο: «Έλεος, Ita, δεν θα ελευθερώσεις μόνο τον εαυτό σου από εμένα, αλλά και πολλούς άλλους.» Και όταν η ευλογημένη Ita πορευόταν, πολλοί δαίμονες μαζί κινήθηκαν εναντίων της ενώ βρισκόταν στον δρόμο και άρχισαν να  μάχονται βίαια εναντίων της. Τότε άγγελοι του Θεού από ψηλά κατέφτασαν και πάλεψαν πολύ σκληρά με τους δαίμονες για την νύφη του Χριστού. Και όταν οι δαίμονες ηττήθηκαν από τους αγγέλους του Θεού, έφυγαν μακριά θρηνώντας και λέγοντας: «Δείξτε μας έλεος, γιατί από αυτή την ημέρα δεν θα μπορούμε να βλάψουμε αυτή την παρθένα. Σήμερα επιθυμήσαμε να την εκδικηθούμε για τις πληγές μας και οι άγγελοι του Θεού την ελευθέρωσαν από εμάς. Και αυτή θα καταστρέψει τις κατοικίες μας σε πολλά μέρη και θα γλιτώσει πολλούς ανθρώπους από εμάς εδώ και σε άλλες περιοχές.» Έπειτα η παρθένα του Κυρίου, με την συμβουλή των αγγέλων του Θεού,κατευθύνθηκε προς την εκκλησία και μέσα έλαβε το αγγελικό σχήμα (σε αυτό το σημείο η αγία Ita έγινε μοναχή).



Ο θείος της αγίας πέθανε και οι γιοι του μετά από πρόσκληση της αγίας πήγαν στο μοναστήρι της. Εκείνη τους είπε: «Ο θείος μου, ο πατέρας σας, είναι νεκρός. Αλίμονο, τώρα υποφέρει για τις αμαρτίες του. Οφείλουμε να κάνουμε κάτι για να μειώσουμε το μαρτύριο του. Ο καθένας από εσάς να δίνει ψωμί και κρέας και βούτυρο στους φτωχούς κάθε ημέρα για τον επόμενο χρόνο για το καλό της ψυχής του. Έπειτα, ελάτε πάλι σε εμένα.» Έκαναν όπως τους είπε και έπειτα επέστρεψαν για να την δούνε πάλι. Η Ita τους είπε: «Ο πατέρας σας ελευθερώθηκε από τα ποιο πολλά βασανιστήρια του μέσα από τις ελεημοσύνες σας και μέσα από τις προσευχές μου. Τώρα πηγαίνετε να κάνετε το ίδιο για όλο τον ερχόμενο χρόνο και γυρίστε ξανά.» Όταν επέστρεψαν ξανά στο τέλος του χρόνου η Ita τους είπε: «Ο πατέρας σας έχει ελευθερωθεί τώρα από τα βασανιστήρια του, όμως δώστε ρούχα στους φτωχούς και επιστρέψτε ξανά.» Έκαναν όπως τους είπε και αφού επέστρεψαν ξανά τους είπε πως ο πατέρας τους πήγε στον παράδεισο. Τους είπε: «Ο πατέρας σας απολαμβάνει τώρα την αιώνια ευτυχία χάρη στις ελεημοσύνες σας, στις προσευχές μου μα πάνω από όλα χάρη στο έλεος του Θεού. Να αποφεύγεται πάντα τις αμαρτωλές απολαύσεις αυτού του κόσμου ώστε να μην υποφέρεται για τις αμαρτίες σας όπως και εκείνος.» Ευχαρίστησαν τον Θεό και την αγία ξαδέρφη τους και πήγαν σπίτι τους.    



Μία ημέρα μια συγκεκριμένη ευλαβείς παρθένα πήγε στην αγία Ita και συζήτησε μαζί της σχετικά με θέματα της πίστης. Και ενώ συζητούσαν, αυτή η παρθένα είπε στην αγία Ita: «Πες μας στο όνομα του Θεού, γιατί ο Θεός σε έχει θέσει στην υψηλότερη θέση σε σχέση με τις άλλες παρθένες (του μοναστηριού); Γιατί σε εσένα η τροφή του παραδείσου δίνεται από τον Θεό, θεραπεύεις όλους τους ανάπηρους με την προσευχή σου, μιλάς για γεγονότα που έγιναν στο παρελθών και για γεγονότα που θα γίνουν στο μέλλον, όπου και να πας διώχνεις τους δαίμονες, καθημερινά άγγελοι του Θεού μιλάνε μαζί σου, προσεύχεσαι στην Αγία Τριάδα χωρίς να αποσπάσαι». Έπειτα η αγία Ita της είπε : «Απάντησες στην ίδια σου την ερώτηση με το να πεις, χωρίς να αποσπάσαι προσεύχεσαι στην Αγία Τριάδα, γιατί όποιος τα κάνει αυτό θα έχει τον Θεό μαζί του.» Η αγία παρθένα, αφού άκουσε αυτόν τον λόγο από την ευλογημένη Ita σχετικά με την προσευχή στον Θεό, αναχώρησε χαρούμενη για το κελί της.

Σε μία άλλη περίπτωση, μια ευλαβείς παρθένα, επιθυμώντας να ανακαλύψει με ποιο τρόπο ζούσε η αγία Ita σε ένα δικό της κρυφό μέρος όπου βρισκόταν μόνη της αφοσιωμένη μόνο στον  Θεό, βγήκε έξω μια συγκεκριμένη ώρα προκειμένου να την δει. Αφού έφτασε εκεί, είδε τρία λαμπερά φώτα τα οποία φώτιζαν όλη την γύρω περιοχή. Και δεν μπορούσε να προχωρήσει από την έκπληξη της αλλά γύρισε αμέσως πίσω.

Αγγλικό κείμενο 
http://monasticmatrix.osu.edu/cartularium/life-saint-ita

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow

Δεν υπάρχουν σχόλια: