Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Άγιος Maelruain του Tallaght, Ηγούμενος

Άγιος Maelruain  του Tallaght, Ηγούμενος



Ημέρα μνήμης 7 Ιουλίου

Κοίμηση 792

«Το να προσπαθείς να γίνεις ευλαβείς είναι η ποιο σπουδαία εργασία από όλες. Το βασίλειο του ουρανού προσφέρεται σε εκείνον που διδάσκει, σε εκείνον που διδάσκεται και σε εκείνον που στηρίζει τον μαθητή.» Άγιος  Maelruain.

Ο άγιος Maelruain ήταν ο ιδρυτής και ο ηγούμενος του μοναστηριού του Tallaght στην Κομητεία Wicklow, της Ιρλανδίας, σε γη που του δόθηκε από τον βασιλιά  Cellach mac Dunchada του Leinster το 774. Το  μοναστήρι του Tallaght έγινε το κεντρικό σημείο τον ασκητών Culdee (φίλοι του Θεού). Τους μοναχούς Culdee είχαν οργανώσει ο άγιος Maelruain μαζί με τον άγιο Oengus.

Το όνομα Tallaght (Ιρλανδικά Tamlachta), προέρχεται από τις λέξεις tam,  που σημαίνει πανώλη, και lecht,  που σημαίνει πέτρινο μνημείο. Το όνομα μας δηλώνει τον τόπο ταφής μερικών από τους πρώτους κατοίκους της Ιρλανδίας, τους Parthalonians, οι οποίοι πέθαναν από την πανώλη γύρω στο 2600 π.Χ.    Το  Tallaght βρίσκεται 5 μίλια νότια του Δουβλίνου. Η γη στην οποία χτίστηκε το μοναστήρι δωρίθηκε προς τιμήν του Θεού και του Αρχαγγέλου Μιχαήλ από τον βασιλιά Cellach (πέθανε στις 18 Ιουλίου του 771) της οικογένειας των  Ui Donnchada, εγγονού ενός βασιλιά του Leinster, ονόματι Donogh (726).

Η ομάδα των μοναχών Culdee, είχε ως στόχο να οργανώσει τους κανόνες του Ιρλανδικού μοναχισμού σύμφωνα με τις παραδοσιακές ασκητικές πρακτικές. Αυτό έχει καταγραφεί σε πολλά από τα γραπτά του αγίου: Οι διδαχές του Mael-ruain, ο Κανόνας των Culdee (ή  Celi-De). Το μοναστήρι του Tallaght, προωθούσε τον ασκητικό βίο, προωθούσε τις κοινές προσευχές με ανάγνωση του Ψαλτηρίου και με μετάνοιες, έδινε ιδιαίτερη σημασία στο να μένει κανείς σε έναν σταθερό τόπο μέσα στο κελί του και στην αγαμία των μοναχών.  

Όπως συνηθιζόταν στην Ιρλανδία,  οι μοναχοί Culdee χαρακτηρίζονταν από τον σκληρό ασκητικό βίο τους. Οι ασκητικές πρακτικές περιελάμβαναν πλήρη αποχή από το αλκοόλ. Νυχτερινές προσευχές μέσα στο κρύο νερό ή με τα χέρια τεντωμένα σε σχήμα σταυρού και αυτομαστίγωση.  Αυτή η μοναστική κίνηση των Culdee χάθηκε αργότερα.

Όπως και άλλοι Ιρλανδοί ηγούμενοι, έτσι και ο  Maelruain έδινε ιδιαίτερη σημασία στην πνευματική καθοδήγηση και στην εξομολόγηση των αμαρτιών με το να ορίσει κανόνες και για τα δύο. Στο μοναστήρι του Tallaght τιμούσαν ιδιαίτερα τους προστάτες τους: την Παναγία και τον Αρχάγγελο Μιχαήλ.

Η πνευματική και η χειρονακτική εργασία ήταν αναπόσπαστα κομμάτια της καθημερινότητας στο μοναστήρι του  Tallaght. Υπάρχουν, έγραψε ο Maelruain, τρία ωφέλιμα πράγματα στην διάρκεια της ημέρας: η προσευχή, η χειρονακτική εργασία και η μελέτη. Μπορεί κανείς να διδάσκει, να γράφει, να ράβει ρούχα ή να κάνει οποιαδήποτε άλλη εργασία που μπορεί να είναι  ωφέλιμη για τον μοναχό έτσι ώστε κανείς να μην γίνει αργόσχολος.

Ο Maelruain μαζί με τον Oengus, ήταν οι συγγραφείς του μαρτυρολογίου το οποίο πήρε το όνομα του μοναστηριού (The Martyrology of Tallaght). Οι  Culdee έγραψαν το ευχολόγιο του Stowe το οποίο είναι μία μοναδική καταγραφή των παλιών Ιρλανδικών λειτουργικών πρακτικών.


Αγγλικό κείμενο
http://celticsaints.org/2013/0707a.html

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow

Δεν υπάρχουν σχόλια: