Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Αγία Ermengild του Ely (επίσης γνωστή σαν Ermenilda και Erminilda)

Αγία Ermengild του Ely (επίσης γνωστή σαν Ermenilda και  Erminilda)





Ημέρα μνήμης 13 Φεβρουαρίου


Κοίμηση 703.
Κόρη του βασιλιά Erconbert και της αγίας Sexburga (ημέρα μνήμης 6 Ιουλίου), η  Erminilda ήταν και η ίδια βασίλισσα, καθώς παντρεύτηκε τον Wulfhere, βασιλιά της Mercia και χρησιμοποίησε την ισχυρή επιρροή της για να εξαφανίσει τα τελευταία ίχνη της ειδωλολατρίας σε μία γη η οποία ήταν το τελευταίο οχυρό του Αγγλοσαξονικού παγανισμού.  Με το χαρισματικό παράδειγμα της και με την ακούραστη ευγένεια της κέρδισε τις καρδιές των υπηκόων της. Βοηθούσε πολύ όλους όσους ήταν δυστυχισμένοι και σε όλη της τη ζωή απέδειξε πως ήταν μια Χριστιανή βασίλισσα.      

Όπως και η μητέρα της πριν από αυτή, η αγία Sexburga, η χήρα βασίλισσα του Kent και ηγουμένισσα του Minster στο  Sheppey, επιθύμησε να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στον Θεό. Όταν πέθανε ο  Wulfhere η Erminilda πήγε να ζήσει μαζί με τη μητέρα της και την διαδέχτηκε σαν ηγουμένισσα όταν η μητέρα της πήγε στο Ely.

Αργότερα και η Erminilda πήγε στο μοναστήρι του Ely, το οποίο ήταν το κέντρο μιας ακμάζουσας κοινότητας. Το μοναστήρι είχε σαν αρχικές ηγουμένες τρεις βασίλισσες κατά σειρά. Γιατί πριν από τη Sexburga, η αδερφή της, η βασίλισσα Etheldreda (ημέρα μνήμης 23 Ιουνίου) είχε αναλάβει την ηγουμενία. Η Erminilda ήταν η μητέρα της αγίας Werburga (ημέρα μνήμης 3 Φεβρουαρίου) και έτσι αυτή η βασιλική διαδοχή της Χριστιανικής ομολογίας πέρασε στην τέταρτη γενιά.

Σε προχωρημένη  ηλικία αυτές οι αριστοκράτισσες και αγίες γυναίκες με τον ευλαβή βίο τους έθεσαν μπροστά στους ανθρώπους τους ένα υψηλό παράδειγμα Χριστιανικής προσφοράς και η ευγενική επιρροή τους είχε ένα μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα στην χρονική περίοδο στην οποία έζησαν.  Συμπεριλαμβάνονται ανάμεσα στους αγίους της Αγγλίας και έλαβαν τη θέση τους ανάμεσα στους ποιο πιστούς και διακεκριμένους ακόλουθους του Κυρίου μας.    

Αγγλικό κείμενο
http://celticsaints.org/2014/0213b.html

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow


Δεν υπάρχουν σχόλια: