Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Άγιος Declan του Ardmore

Άγιος Declan του Ardmore






Ο άγιος Declan, ο γιός του Erc, αρχηγού της Ιρλανδικής φυλής  Desii, γεννήθηκε στις αρχές του πέμπτου αιώνα κοντά στο Lismore, στην Κομητεία Waterford της Ιρλανδίας. Σαν νεαρό αγόρι στάλθηκε σε κάποιον με το όνομα  Dimma, ο οποίος λέγεται πως ήταν ένας ξένος και Χριστιανός, για να διαπαιδαγωγηθεί. Ενώ βρισκόταν υπό την προστασία του  Dimma, ο Declan διδάχτηκε για τον Χριστιανισμό και βαπτίστηκε από έναν από τους πολλούς Ιρλανδούς αγίους με το όνομα  Colman.

Αφού έφυγε από τον Dimma, ο Declan πήγε στην Ρώμη, όπου μελέτησε για να γίνει ιερέας και έπειτα χειροτονήθηκε επίσκοπος. Όταν επέστρεψε στην Ιρλανδία, εγκατέστησε μια μοναστική κοινότητα στο Ardmore και έπειτα επισημοποίησε τη θέση του εκεί ο ίδιος ο άγιος Πατρίκιος. Ο Declan ήταν πολύ γνωστός σαν ένας ενεργός ιεραπόστολος στην Ιρλανδία πριν τον ερχομό του αγίου Πατρικίου, τον μεγαλύτερο οργανωτή του Ιρλανδικού Χριστιανισμού.  

Πολλά θαύματα αποδίδονται στις μεσιτείες του αγίου Declan. Κάποτε έδιωξε την ασθένεια της πανούκλας με τις προσευχές και τη νηστεία του. Ήταν πολύ στενός φίλος του αγίου Δαβίδ (προστάτη αγίου της Ουαλίας) και πιθανόν είχε καλές σχέσεις με τον Aengus τον βασιλιά του Munster. Η επιρροή  του πάντως ήταν σίγουρα σημαντική.  

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Declan επέστρεψε θαυματουργικά από τη Ρώμη διασχίζοντας την θάλασσα πάνω σε μία μεγάλη πέτρα. Πιστεύεται πως η αυτή πέτρα τοποθετήθηκε στο έδαφος του Ardmore, όπου αποφάσισε να εγκαταστήσει το μοναστήρι του. Μέχρι σήμερα οι ντόπιοι δείχνουν αυτή την πέτρα στην γνωστή παραλία του Ardmore.



η πέτρα του αγίου  Declan

 
Η ημέρα του αγίου Declan τιμάται ακόμη από τους ενορίτες του Ardmore στις 24 Ιουλίου. Μέχρι τα πρόσφατα χρόνια υπήρχε η συνήθεια, αυτή την ημέρα, όσοι υπέφεραν από ασθένειες στην πλάτη να σέρνονται κάτω από την πέτρα για να θεραπευτούν.  Παρόλα αυτά, τον 19ο αιώνα κάποιος εξέφρασε την αντίθεση του σε αυτή την πρακτική του συρσίματος στο έδαφος καθώς οι κοπέλες που συμμετείχαν σε αυτό αποκάλυπταν αναγκαία τους αστραγάλους τους καθώς σέρνονταν  και πίστευε πως αυτό οδηγούσε τους άνδρες που βλέπανε σε πειρασμό! Αυτή η θεραπευτική πρακτική για την πλάτη λέγεται πως δεν ήταν αποτελεσματική εάν ο ασθενής είχε κλέψει κάτι.  

Τα νερά του πηγαδιού του αγίου Declan (το οποίο αποκαταστάθηκε το 1951) λέγεται πως έχουν θαυματουργικές θεραπευτικές δυνάμεις. Όσοι υποφέρουν από στραμπουλήγματα, πληγές ή ρευματισμούς θεραπεύονται με το να πλύνουν το πληγωμένο άκρο μέσα στα κρύα νερά.  

Προσκυνητές έρχονται ακόμη και σήμερα για να προσευχηθούν στο σημείο όπου βρίσκεται η εκκλησία του αγίου Declan στην κορυφή του Ardmore, κοντά στον κυλινδρικό πύργο (τα Κελτικά μοναστήρια είχαν κυλινδρικούς πύργους) ο οποίος διατηρείτε σε πολύ καλή κατάσταση.  

Ο άγιος Declan κοιμήθηκε στα μέσα του πέμπτου αιώνα.  Τον έθαψαν στο αγαπημένο του Ardmore και ο τόπος της ταφής του σηματοδοτείτε από τα ερείπια μιας εκκλησίας που χτίστηκε πάνω από τον τάφο του.  



ο τόπος ταφής του αγίου 


Αγγλικό κείμενο
http://celticsaints.org/2009/0724a.html

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow

Δεν υπάρχουν σχόλια: