Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Ένας άγγελος επισκέπτεται τον νεαρό άγιο Cuthbert στο μοναστήρι του Melrose και άλλα περιστατικά από τον βίο του αγίου.

St. Cuthbert (by Aidan Hart)

Το πρώτο διακόνημα του Cuthbert στο Melrose (Αγγλία) ήταν να υποδέχεται τους επισκέπτες. Έτσι ένα πρωί ο Cuthbert, χωρίς να γνωρίζει, υποδέχτηκε και υπηρέτησε έναν άγγελο ο οποίος στάλθηκε σε αυτόν από τον Θεό. Ο  Cuthbert τον δέχτηκε εγκάρδια, του έπλυνε τα πόδια, του έδωσε να φάει και να πιει, όμως εκείνη τη στιγμή ο επισκέπτης εξαφανίστηκε ξαφνικά. Όταν ο  Cuthbert κοίταξε στο τραπέζι, είδε πως ο επισκέπτης είχε αφήσει λευκά και ευωδιαστά καρβέλια πάνω σε αυτό τα οποία ήταν ποιο γλυκά και από το μέλι. Η ζωή του Cuthbert ήταν πολύ σκληρή, πολλές φορές είχε να υπομείνει τις συκοφαντίες της αδελφότητας, τις συχνές επιθέσεις των δαιμόνων και πολλές άλλες δυσκολίες αλλά πάντα παρέμενε γαλήνιος και πιστός στον Θεό. Και οι άγγελοι τον έσωσαν πολλές φορές με ορατό τρόπο φέρνοντας του σε μερικές περιπτώσεις φαγητό απευθείας από τον ουρανό.

Κάποτε ο Cuthbert επισκέφτηκε το μοναστήρι μιας αφοσιωμένης ηγουμένης και κατά τη διάρκεια του δείπνου ξαφνικά σταμάτησε να τρώει και βυθίστηκε στις σκέψεις του, σε τέτοιο σημείο που μέχρι και το μαχαίρι του έπεσε από το χέρι του. Όταν τον ρώτησαν τι συνέβη, είπε πως είχε δει σε όραμα έναν εργάτη που εργαζόταν σε ένα μοναστήρι, ο οποίος είχε δυνατή πίστη, να πέφτει κατά λάθος από ένα δέντρο με αποτέλεσμα να σκοτωθεί και άγγελοι πήραν την ψυχή του και την πήγαν κατευθείαν στον Παράδεισο. Η χάρη που κατοικούσε στον Cuthbert ήταν τόσο άφθονη που κάποτε στο μοναστήρι δοκίμασε νερό και αυτό απέκτησε τη γεύση του κρασιού. Όλοι οι μάρτυρες ήπιαν αυτό το νερό μετά από αυτόν και είπαν πως η γεύση του ήταν αυτή του καλύτερου κρασιού που θα μπορούσε να δοκιμάσει κανείς.

Μερικές φορές ο Cuthbert έδειχνε σε άλλους πως η υπακοή σε έναν γέροντα ή σε έναν άγιο είναι απαραίτητη ακόμη και σε μικρής σημασίας πράγματα. Κάποτε είπε σε κάποιους υποτακτικούς που τον επισκέπτονταν να φάνε την χήνα που κρεμόταν στο αρχονταρίκι και έπειτα να πλεύσουν προς το σπίτι από τη θάλασσα. Όμως οι επισκέπτες αγνόησαν την εντολή του και αποφάσισαν να φύγουν από το νησί απευθείας. Όμως μία βίαιη καταιγίδα ξέσπασε στη θάλασσα και συνεχίστηκε για τρεις ημέρες. Την τρίτη ημέρα πήγαν στο ερημητήριο του αγίου και χτύπησαν την πόρτα. Τους άνοιξε και εξέφρασε την έκπληξη του που βρίσκονταν ακόμη εκεί. Αφού έμαθε τι είχε συμβεί, τους επέπληξε για την απροσεξία τους. Μόνο τότε κατάλαβαν το λάθος τους. Μαγείρεψαν και έφαγαν την χήνα, πήραν την ευλογία του αγίου και έπειτα έπλευσαν με ασφάλεια στο σπίτι.

      
Αγγλικό κείμενο
http://www.pravoslavie.ru/english/92028.htm

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow


Δεν υπάρχουν σχόλια: