Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Γεγονότα από τα παιδικά χρόνια του αγίου Πατρικίου του Φωτιστού της Ιρλανδίας.

Γεγονότα από τα παιδικά χρόνια του αγίου Πατρικίου του Φωτιστού της Ιρλανδίας.



Όταν ο Πατρίκιος γεννήθηκε τον πήγανε στον Gornias, τον τυφλό, για να τον βαπτίσει. Όμως ο Gornias δεν είχε εκεί κοντά του νερό για να κάνει τη βάπτιση. Έτσι με το χεράκι του μωρού (του Πατρικίου) έκανε το σημείο του σταυρού πάνω στο έδαφος και αμέσως ανέβλυσε μία πηγή. Ο Gornias έπλυνε το πρόσωπο του σε αυτή την πηγή και τα μάτια του θεραπεύτηκαν και μπόρεσε να διαβάσει την ακολουθία της βάπτισης ενώ ήταν εντελώς αγράμματος. Έτσι ο Θεός έκανε τρία θαύματα. Η πηγή που ανέβλυσε μέσα από το έδαφος, τα μάτια του τυφλού που θεραπεύτηκαν και το ότι κατάφερε να διαβάσει ενώ ήταν αγράμματος. Έτσι μία εκκλησία χτίστηκε πάνω σε αυτή την πηγή όπου ο Πατρίκιος βαπτίστηκε και εκεί στέκεται το πηγάδι δίπλα στο ιερό και έχει το σχήμα του σταυρού.

Έπειτα η αδερφή της μητέρας του, ανέλαβε να τον φροντίσει καθώς η ίδια ήταν στείρα. Έπειτα φρόντισε τον Πατρίκιο στην περιοχή Nemptor ώσπου να γίνει παλικάρι. Και είναι αμέτρητα τα θαύματα που έκανε ο Θεός δια μέσο του Πατρικίου κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας καθώς η χάρη του Θεού τον συνόδευε σε κάθε ηλικία.




Κάποτε, όταν ο Πατρίκιος βρισκόταν στο σπίτι της θείας του έναν χειμώνα, έγινε μία μεγάλη πλημμύρα και το σπίτι όπου μένανε γέμισε με νερό και έσβησε τη φωτιά. Όλα τα δοχεία και τα ρούχα είχαν βραχεί. Έτσι ο μικρός διαμαρτυρήθηκε στη θεία του ζητώντας φαγητό, όπως θα έκανε κάθε άλλο παιδί. "Αυτό δεν είναι το πρόβλημα μας τώρα," είπε η θεία του, "έχουμε κάτι να κάνουμε πριν να σου ετοιμάσω φαγητό, γιατί η φωτιά είναι σβησμένη." Όταν ο Πατρίκιος το άκουσε αυτό, έψαξε ένα μέρος μέσα στο σπίτι στο οποίο δεν είχε μπει πολύ νερό και βούτηξε το χέρι του μέσα στο νερό. Οι πέντε σταγόνες που βρίσκονταν στα δάχτυλα του έγιναν πέντε μικρές φλόγες. Έτσι η φωτιά άναψε και το νερό εξατμίστηκε. Το όνομα του Θεού και του Πατρικίου δοξάστηκαν μέσα από αυτό το θαύμα.

Κάποτε τον καιρό του χειμώνα η θεία του ζήτησε να της φέρει ένα δεμάτι από καυσόξυλα. Αυτός μάζεψε κομμάτια από πάγο και τα πήγε στην θεία του. "Θα ήταν καλύτερα για εμάς," είπε η θεία του, "να φέρεις ένα δέμα από ξερά καυσόξυλα για να ζεσταθούμε και όχι αυτό που έφερες." Εκείνος είπε στην θεία του: "Πίστεψε πως ο Θεός μπορεί να κάνει αυτά τα κομμάτια πάγου να ανάψουν σαν καυσόξυλα." Όταν τα έβαλαν επάνω στην φωτιά άναψαν κατευθείαν.




Ο Πατρίκιος και η αδερφή του η Lupait βοσκούσαν μία ημέρα τα πρόβατα. Ξαφνικά τα πρόβατα έτρεξαν για να πάνε να πιούνε γάλα από τα δοχεία τους. Όταν ο Πατρίκιος και η αδερφή του το είδαν αυτό, έτρεξαν γρήγορα για να τα χωρίσουν. Η Lupait έπεσε κάτω και χτύπησε το κεφάλι της σε μία πέτρα και ήταν ετοιμοθάνατη. Ο Πατρίκιος την πλησίασε, έκανε το σημείο του Σταυρού επάνω στην πληγή και αμέσως η αδερφή του θεραπεύτηκε.

Μία άλλη φορά, ενώ ο Πατρίκιος βρισκόταν μαζί με τα πρόβατα, ένας λύκος πήρε ένα πρόβατο και η θεία του τον κατηγόρησε για αυτό. Όμως το άλλο πρωί ο λύκος ήρθε στο ίδιο σημείο έχοντας μαζί του και το πρόβατο το οποίο ήταν απόλυτα υγιές. Ήταν θαύμα το ότι αυτός ο λύκος δεν έφαγε το πρόβατο. Το όνομα του Θεού και του Πατρικίου δοξάστηκαν.

Κάποτε η θεία του πήγε να αρμέξει τις αγελάδες της. Πήγε μαζί της για να πιει λίγο γάλα. Ο Διάβολος μπήκε μέσα σε μία αγελάδα και αυτή τρελάθηκε με αποτέλεσμα να χτυπήσει με τα κέρατα της την άλλη αγελάδα που βρισκόταν δίπλα της σκοτώνοντας την. Έπειτα σκότωσε τις πέντε καλύτερες αγελάδες μέσα στο στάβλο και έπειτα χάθηκε μέσα στην ερημιά. Μετά ο άγιος πλησίασε τις νεκρές αγελάδες και με τη βοήθεια του Θεού τις επανέφερε στη ζωή. Έπειτα ευλόγησε την δαιμονισμένη αγελάδα που βρισκόταν παρακάτω και μετά αυτή έγινε ήρεμη σαν ένα πρόβατο.




Οι Βρετανοί είχαν μία μεγάλη συνέλευση και πήγε εκεί μαζί με την θεία του και τον θείο του. Ο θείος του πέθανε ξαφνικά σε αυτή τη συνέλευση. Η γυναίκα του και οι γείτονες άρχισαν να θρηνούν.
Όμως ο Πατρίκιος πλησίασε τον θείο του και τύλιξε τα χέρια του γύρω από τον λαιμό του και του είπε: "Σήκω, για να πάμε σπίτι μας." Αμέσως με τον λόγο του Πατρικίου σηκώθηκε και κουβάλησε τον Πατρίκιο στην πλάτη του στο δρόμο για το σπίτι.

Μία άλλη φορά, τα μικρά αγόρια εκείνου του τόπου έφεραν στις μητέρες τους μέλι από τις κερήθρες. Η θεία του, είπε στον μικρό Πατρίκιο: "Δεν έφερες μέλι σε εμένα, αγόρι μου, όπως έφεραν τα άλλα αγόρια του χωριού στις μητέρες τους." Έπειτα, παίρνοντας ένα δοχείο, πήγε σε ένα πηγάδι και αφού ευλόγησε το νερό αυτό έγινε μέλι και αυτό το μέλι θεράπευε πολλές ασθένειες.

Μία φορά πέθανε το παιδί μίας γυναίκας η οποία συνήθιζε να εργάζεται μαζί με την θεία του Πατρικίου όταν άρμεγαν τις αγελάδες. Έπειτα η θεία του Πατρικίου είπε σε αυτή τη γυναίκα: "Φέρε μαζί σου το παιδί σου σήμερα στον στάβλο όπως το έφερνες κάθε ημέρα." Έκανε όπως της είπε. Όταν οι γυναίκες άρμεγαν, έχοντας το νεκρό παιδί στο πάτωμα του στάβλου, η θεία του έδωσε φρέσκο γάλα στον Πατρίκιο και του είπε: "Κάλεσε το άλλο αγόρι ώστε να πιει και αυτό γάλα." "Έλα, φίλε μου," είπε αυτός, "εδώ πέρα." Αμέσως, με το κάλεσμα του Πατρικίου το αγόρι αναστήθηκε από τους νεκρούς και ήπιαν το γάλα μαζί. Το όνομα του Θεού και του Πατρικίου δοξάστηκαν.




Μία άλλη φορά, οι υπηρέτες του βασιλιά πήγαν να καλέσουν τον Πατρίκιο και την θεία του για να πάνε να καθαρίσουν το τζάκι στο παλάτι στην περιοχή Ail-cluade. Έπειτα ο Πατρίκιος και η θεία του πήγαν και ένας άγγελος πλησίασε τον Πατρίκιο και του είπε: "Παρακάλεσε τον Κύριο και δεν θα χρειαστεί να κάνεις ξανά αυτή τη δουλειά." Έπειτα ο άγγελος καθάρισε το τζάκι και είπε πως ακόμη και αν όλα τα ξύλα της Βρετανίας καίγονταν μέσα στο τζάκι δεν θα εμφανίζονταν στάχτες το πρωί. Και αυτό εκπληρώθηκε.

Μία άλλη φορά, οι υπηρέτες του βασιλιά πήγαν στην θεία του Πατρικίου για να απαιτήσουν βούτυρο και γιαούρτι και καθώς ήταν χειμώνας δεν είχε τίποτα να τους δώσει. Έπειτα ο Πατρίκιος έφτιαξε βούτυρο και γιαούρτι από το χιόνι και τα πήγαν αυτά στον βασιλιά. Όταν τα έδειξαν στον βασιλιά αυτά επανήλθαν στην προηγούμενη τους κατάσταση και έγιναν και πάλι χιόνι. Έπειτα ο φόρος μειώθηκε για τον Πατρίκιο από τον βασιλιά.

Από το βιβλίο του Lismore σελίδες 150, 151, 152

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow                      

      



   



Δεν υπάρχουν σχόλια: