Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Ο άγιος Senán mac Geirrcinn

Ο άγιος Senán mac Geirrcinn



Ο άγιος Senán mac Geircinn (6ος αιώνας) είναι ένας Ιρλανδός άγιος, ιδρυτής του μοναστηριού στο Inis Cathaig (Scattery Island). Συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στους Δώδεκα Αποστόλους της Ιρλανδίας.

Βίος.

Γεννήθηκε το 488 σε έναν τόπο που ήταν κάποτε γνωστός σαν Moylougha, περίπου τέσσερα μίλια ανατολικά από το σημερινό Kilrush, στην Κομητεία  Clare, στην Ιρλανδία. Σύμφωνα με τον βίο του, η μητέρα του (όταν ήταν έγκυος στον Senán) κουράστηκε καθώς περπατούσε μέσα στο δάσος και αφού έπιασε το κλαδί ενός δέντρου για να στηριχτεί το δέντρο άνθισε για να προφητέψει με αυτόν τον τρόπο τις αρετές του αγίου. Η μετάφραση του ονόματος Senán από τα αρχαία Κελτικά σημαίνει "μικρός ηλικιωμένος σοφός άνδρας." Ίσως το όνομα του να προέρχεται από έναν παλιό θεό των ποταμών από το όνομα του οποίου ονομάστηκε ο ποταμός Shannon.  Ήταν ετεροθαλής αδελφός της αγίας Conainne (ή Canair.)

Ενώ ήταν ακόμη παιδί, ο Senan άρχισε να ασκεί και να διδάσκει την αυταπάρνηση. Μία ημέρα επέπληξε την μητέρα του επειδή μάζευε μαύρα μούρα. Ο Θεός, της είπε, καθόρισε ώρα για νηστεία καθώς και για φαγητό. Το αγόρι υποσχέθηκε να αφιερώσει τη ζωή του στο Θεό μετά από το θαύμα που έγινε στην εκβολή ενός ποταμού όπου ένα μονοπάτι άνοιξε για αυτόν και για το κοπάδι το οποίο οδηγούσε μέσα από την παλίρροια.  

Μελέτησε με τη βοήθεια ενός μοναχού, ονόματι Cassidus ο οποίος ανέλαβε να του κάνει την κουρά για να γίνει μοναχός. Μαζί μελέτησαν την Αγία Γραφή και τις πρακτικές της θρησκευτικής ζωής. Ο Cassidus τον έστειλε στο μοναστήρι του αγίου Natali στο Kilnamanagh όπου αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του χειροτονήθηκε ιερέας. Ξεκίνησε την ιεραποστολική του δράση με την ίδρυση μίας εκκλησίας κοντά στην περιοχή  Enniscorthy, το 510 (ή το 512), και η ενορία είναι ακόμη γνωστή σαν Templeshannon (ο ναός του Senan.)



Το Νησί Scattery πανοραμικά.
  
Ο Senan ήταν πολύ μορφωμένος και πολυταξιδευμένος για την εποχή του. Είχε ταξιδέψει στην Βρετανία (υπάρχει χωριό αφιερωμένο στον Senan στην Κορνουάλη), στην Γαλλία (η πόλη Plouzane στην Βρετάνη της Γαλλίας μεταφράζεται σαν πόλη ή εκκλησία του Senan) και στη Ρώμη. Επέστρεψε στην Ιρλανδία γύρω στο έτος 520. Έχοντας μελετήσει σε πολλά μοναστήρια στην Ιρλανδία, συμπεριλαμβανομένων των Glendalough (του αγίου Kevin) και του Kerry, ίδρυσε το μοναστήρι στο Νησί  Inishmore, αφήνοντας τον άγιο Liberius σαν ηγούμενο εκεί. Γύρω στο έτος 534, ίδρυσε ένα μοναστήρι με πέντε εκκλησίες και έναν κυλινδρικό πύργο στο Inis Cathaigh ή Νησί Scattery στην ακτή του ποταμού Shannon, μόλις 3 χιλιόμετρα έξω από το Kilrush. Ο κανόνας του μοναστηριού ήταν ιδιαίτερα αυστηρός. Ο άγιος Ciaran και ο άγιος Brendan και άλλοι άγιοι άνθρωποι, οι οποίοι είχαν ακούσει για την αγιότητα του και τα θαύματα του, τον επισκέφτηκαν για πνευματική καθοδήγηση. Το Νησί Scattery δεν έγινε μόνο ένα διάσημο μοναστήρι αλλά και μία επισκοπική έδρα με τον Senan σαν τον πρώτο επίσκοπο.    

Παρότι επιτρέπονταν μόνο άνδρες στο Νησί  Scattery όταν ο Senan βρισκόταν εκεί, η ιστορία λέει πως η αδελφή του, η αγία Conainne, πριν πεθάνει εκδήλωσε την επιθυμία να θαφτεί κοντά στον Senan.* Για να μείνει πιστός στις δικές του αρχές, ο Senan περίμενε μέχρι να χαμηλώσει η παλίρροια για να την θάψει σε σημείο όπου δεν θα την έπαιρνε η παλίρροια και όπου ήταν ένα σημείο το οποίο δεν ανήκε στο κυρίως νησί, εκπληρώνοντας έτσι την επιθυμία της αδελφής του χωρίς να καταργεί και τους δικούς του κανόνες.    

Λέγεται ότι ο Senan κοιμήθηκε στις 8 Μαρτίου του 544. Είναι θαμμένος στο Νησί Scattery, πιθανόν στον Ναό του Senan.

Ένας φίλος του Senan ονόματι Dallán Forgaill έγραψε μια ευλογία για τον Senan με το όνομα "Amra Senáin"

*Σχετικά κλικ εδώ


Αγγλικό κείμενο
https://en.wikipedia.org/wiki/Sen%C3%A1n_mac_Geirrcinn

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow

Δεν υπάρχουν σχόλια: