Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Ο άγιος Guthlac (Γκούθλακ) του Crowland.

Ο άγιος Guthlac του Crowland (στα παλιά Αγγλικά:Gūðlāc) (673–714) ήταν ένας άγιος από το Lincolnshire της Αγγλίας. Τον τιμούν ιδιαίτερα στην περιοχή Fens της ανατολικής Αγγλίας.

Βίος.

Ο Guthlac ήταν γιος του Penwalh ή Penwald, ενός αριστοκράτη του Αγγλικού βασιλείου της Mercia και της γυναίκας του Tette. Η αδερφή του τιμάται και αυτή σαν αγία και ονομάζεται αγία Pega. Σαν νεαρός άνδρας, πολεμούσε στον στρατό του βασιλιά Æthelred της Mercia και αργότερα έγινε μοναχός στο Μοναστήρι του Repton στο Derbyshire όταν ήταν εικοσιτεσσάρων χρονών και ακολούθησε τους κανόνες της ηγουμένης (το Repton ήταν διπλό μοναστήρι.) Δύο χρόνια μετά θέλησε να ζήσει τη ζωή ενός ερημίτη και μετακόμισε στο νησί του Croyland, που τώρα είναι γνωστό σαν  Crowland την ημέρα του αγίου Βαρθολομαίου το έτος 699. Ο πρώτος βιογράφος του, ο  Felix, μας λέει πως ο  Guthlac  μπορούσε να καταλάβει την συριστική γλώσσα των δαιμόνων που του μιλούσαν στα Βρετανικά και τον στοίχειωναν εκεί, μόνο γιατί ο Guthlac είχε περάσει ένα διάστημα στην εξορία ανάμεσα σε ανθρώπους που μιλούσαν τα Βρετανικά.


 

Ο Guthlac έχτισε ένα μικρό εκκλησάκι και κελιά στην πλευρά ενός ερειπωμένου κτηρίου πάνω στο νησί και έζησε εκεί το υπόλοιπο της ζωής του μέχρι τον θάνατο του στις 11 Απριλίου του 714. Ο Felix περιγράφει την ερημική ζωή του Guthlac με τα παρακάτω λόγια:

 "Υπήρχε στο νησί που αναφέραμε προηγουμένως ένας λόφος χτισμένος με χώμα τον οποίο άπληστοι περαστικοί τον είχανε σκάψει με την ελπίδα πως θα έβρισκαν θησαυρούς εκεί. Στη μία πλευρά αυτού του λόφου υπήρχε κάτι που έμοιαζε με πηγάδι και εκεί κατοίκησε ο Guthlac αφού έχτισε μία καλύβα από πάνω του. Από τον καιρό που κατοίκησε στο ερημητήριο του αυτός ήταν ο απαράλλαχτος κανόνας της ζωής του: να μην φοράει μάλλινα ή λινά ενδύματα ή οτιδήποτε άλλο, αλλά πέρασε όλη την ερημική του ζωή φορώντας απλά ενδύματα φτιαγμένα από δέρμα. Τόσο μεγάλη ήταν η εγκράτεια της καθημερινής του ζωής που από τον καιρό που κατοίκησε στην έρημο δεν έτρωγε καθόλου φαγητό ή οτιδήποτε άλλο παρά μόνο μετά το ηλιοβασίλεμα έτρωγε ένα μικρό κομμάτι ψωμιού και έπινε μία μικρή ποσότητα νερού από τους βάλτους. Όταν ο ήλιος έδυε, με ευγνωμοσύνη ολοκλήρωνε αυτό το γεύμα του για τις ανάγκες της θνητής ζωής του."
Ο Guthlac υπέφερε από ελώδη πυρετό.          

Η ευλαβική και ασκητική ζωή του έγινε θέμα συζήτησης στην χώρα και πολλοί άνθρωποι επισκέπτονταν τον Guthlac κατά τη διάρκεια της ζωής του για να τους καθοδηγήσει στην πνευματική ζωή τους. Έδωσε άσυλο στον Æthelbald, μελλοντικό βασιλιά της Mercia, ο οποίος έφυγε για να γλυτώσει από τον ξάδερφο του Ceolred. Ο Guthlac προφήτεψε πως ο Æthelbald θα γινόταν βασιλιάς και ο   Æthelbald του υποσχέθηκε πως θα του χτίσει ένα μοναστήρι εάν η προφητεία του έβγαινε αληθινή. Ο Æthelbald έγινε βασιλιάς και παρότι ο Guthlac είχε πεθάνει δύο χρόνια πριν κράτησε την υπόσχεση του και ξεκίνησε την ανέγερση του Μοναστηριού του Crowland την ημέρα του αγίου Βαρθολομαίου το έτος 716. Η ημέρα μνήμης του Guthlac είναι στις 11 Απριλίου.


  

Η βιογραφία του 8ου αιώνα με όνομα Λατινική Βιογραφία του αγίου Guthlac ( Vita sancti Guthlaci ) είναι γραμμένη από τον Felix ο οποίος μας δίνει μία περιγραφή για τους δαίμονες που ενοχλούσαν τον Guthlac στο κελί του:

 "Ήταν τρομακτικοί στην εμφάνιση με μεγάλα κεφάλια, μακριούς λαιμούς, αδύνατα πρόσωπα, κίτρινη επιδερμίδα, βρόμικα γένια, τριχωτά αυτιά, άσχημα μέτωπα, άγρια μάτια, βλάσφημα στόματα, αλογίσια δόντια, είχαν λαιμούς που πετούσαν φλόγες, στραβά σαγόνια, λεπτά χείλια, στριγκές φωνές, καμένα μαλλιά, στήθη που έμοιαζαν με του περιστεριού, φολιδωτούς μηρούς, πρησμένα πόδια, φουσκωμένους αστραγάλους, έβγαζαν βραχνές κραυγές. Ήταν τόσο τρομερό να τις ακούς μαζί με τα τσιριχτά ουρλιαχτά τους και ο ήχος τους γέμιζε σχεδόν όλο τον χώρο μεταξύ ουρανού και γης."
Ο Felix αναφέρει πως ο Guthlac γνώριζε για την ώρα του θανάτου του μιλώντας με αγγέλους τις τελευταίες ημέρες του. Την ώρα του θανάτου του, μία γλυκιά μυρωδιά σαν νέκταρ βγήκε από το στόμα του καθώς η ψυχή του χωριζόταν από το σώμα του μέσα σε μία ακτίνα φωτός καθώς οι άγγελοι έψελναν. Ο Guthlac είχε ζητήσει από την Ecgburh, την Ηγουμένη του Μοναστηριού του Repton, ένα φέρετρο από μόλυβδο και ένα λινό ύφασμα για να σκεπαστεί και να μπορέσει να τον θάψει η αδερφή του η Pega. Φτάνοντας η αδερφή του  μία ημέρα μετά το θάνατο του, βρήκε το νησί του Crowland πλημμυρισμένο με την ευωδία της αμβροσίας. Έθαψε το σώμα μέσα στον χωμάτινο λόφο μετά από τρεις ημέρες προσευχής. Ένα χρόνο αργότερα η Pega είχε ένα θείο κάλεσμα να μετακινήσει τον τάφο και τα λείψανα σε ένα κοντινό εκκλησάκι. Το σώμα του  Guthlac βρέθηκε άφθαρτο και το σάβανο του άστραφτε από φως. Αργότερα ο Guthlac εμφανίστηκε σε ένα όραμα στον Æthelbald, προφητεύοντας πως θα γίνει μελλοντικός βασιλιάς της Mercia. Η απόδοση τιμής στον Guthlac συνεχίστηκε μέσα σε μία μοναστική κοινότητα στο Crowland. Έπειτα ακολούθησε η ίδρυση του Μοναστηριού του Crowland το οποίο ακολουθούσε τους κανόνες των Βενεδικτινών μοναχών το  971. Λόγο των πολλών πυρκαγιών που έπληξαν το μοναστήρι, λίγα γραπτά διασώζονται που να χρονολογούνται πριν τον 12ο αιώνα. Είναι γνωστό πως το 1136 τα λείψανα του Guthlac μετακινήθηκαν για ακόμη μία φορά και πως τελικά το 1196 η λειψανοθήκη του τοποθετήθηκε επάνω στην αγία τράπεζα.

Αγγλικό κείμενο
https://en.wikipedia.org/wiki/Guthlac_of_Crowland

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow      







Δεν υπάρχουν σχόλια: