Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Η αγία Brigid και η απελευθέρωση ενός φυλακισμένου.

Η αγία Brigid και η απελευθέρωση ενός φυλακισμένου.

Image result for JPEG
Στην αγιογραφία απεικονίζονται: η αγία Μπρίτζετ του Κιλντάρε της Ιρλανδίας, ο Μέγας Αντώνιος, ο άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης, ο όσιος Σεραφείμ του Σάρωφ και η οσία Μαρία η Αιγυπτία.
 

Κάποτε, η αγία Brigid πήγε στην επικράτεια της Feara Ross. Η ηγουμένη επισκέφτηκε έναν βασιλιά που ζούσε στην πεδιάδα Breagh προκειμένου να απελευθερώσει έναν άνδρα που ήταν φυλακισμένος.
Η αγία παρθένα υποσχέθηκε μία αμοιβή στον βασιλιά εάν απελευθέρωνε τον φυλακισμένο. Όμως ο βασιλιάς δεν δεχόταν να ελευθερώσει τον αιχμάλωτο του. Ορκίστηκε μάλιστα, να θανατώσει αυτόν τον άνδρα την ίδια ημέρα. Το μόνο που κατάφερε η αγία ήταν να καθυστερήσει την εκτέλεση μέχρι την νύχτα που ακολουθούσε.

Συνοδευόμενη από τους συγγενείς και τους φίλους αυτού του φυλακισμένου, η Brigid πήγε την νύχτα στον τόπο όπου ήταν φυλακισμένος και την ώρα που οι συνοδοί της κοιμόντουσαν, μόνο αυτή παρέμεινε ξύπνια. Οι φίλοι του βασιλιά του είπαν: «Βασιλιά μας, αν δεν σκοτώσουμε τον φυλακισμένο απόψε, η αγία Brigid θα τον απελευθερώσει. Κάναμε μεταξύ μας ένα συμβούλιο, αποφασίζοντας να τον απομακρύνουμε με την βία και να τον σκοτώσουμε ανεξάρτητα από τις επιθυμίες σου. Αυτό πιστεύουμε πως θα σε ωφελήσει.» Όμως η αγία παρθένα πληροφορήθηκε θαυματουργικά για το σχέδιο τους. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ένα όραμα εμφανίστηκε στον φυλακισμένο άνδρα.
 
Είδε την Brigid να στέκεται δίπλα του, και την άκουσε να προφέρει αυτά τα λόγια: «Μοχθηροί άνθρωποι σκοπεύουν να σε δολοφονήσουν αυτή τη νύχτα, όμως όταν προσπαθήσουν να σε πιάσουν για να σε δολοφονήσουν, τότε φώναξε το όνομα μου. Και όταν θα λύσουν την αλυσίδα που σου δένει τον λαιμό, ώστε να μπορέσουν να σε μετακινήσουν για να σε σκοτώσουν, ξεγλίστρησε από τους δολοφόνους σου τρέχοντας προς την δεξιά πλευρά και έτσι θα δραπετεύσεις με ασφάλεια και θα βρεις τους φίλους σου.» Αφού του είπε αυτά η αγία, και ενώ ο φυλακισμένος παρέμενε ξύπνιος, οι δολοφόνοι του έφτασαν.

Έπειτα έλυσαν την αλυσίδα που τον έδενε. Ο άνδρας ξεγλίστρησε αμέσως μέσα από τα χέρια τους και χωρίς δισταγμό πήγε στην αγία Brigid. Οι εχθροί του, την ίδια στιγμή, νόμιζαν πως τον σκότωσαν και του έκοψαν το κεφάλι. Παρόλα αυτά, την επόμενη ημέρα, δεν μπορούσαν να βρουν ούτε το κεφάλι ούτε το σώμα του και οι εχθροί του ξαφνιάστηκαν που η αναζήτηση τους αποδείχτηκε μάταιη. Νωρίς την ίδια ημέρα, η Brigid έστειλε έναν αγγελιοφόρο στον βασιλιά ο  οποίος τον πληροφόρησε για ότι είχε συμβεί.
Ακούγοντας τα αυτά, ο βασιλιάς μετανόησε για τις κακές του προθέσεις και έδιωξε όλες τις άσχημες σκέψης που είχε για αυτόν τον άνδρα.

Αγγλικό κείμενο
https://archive.org/stream/lifeofstbrigidvi00ohanuoft/lifeofstbrigidvi00ohanuoft_djvu.txt

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow

Δεν υπάρχουν σχόλια: