Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Άγιος Τόλα (St Tola) Επίσκοπος Clonard της Ιρλανδίας (+737) - 30 Μαρτίου



Άγιος Τόλα (St Tola) Επίσκοπος Clonard της Ιρλανδίας (+737)

30 Μαρτίου

Ο Άγιος Τόλα (St Tola) γεννήθηκε μετά τα μέσα του 7ου αιώνα στην Ιρλανδία.

Περίπου κατά το έτος 700, ίδρυσε μία Μοναστική κοινότητα στη βορειοδυτική Κομητεία Clare, μεταξύ των ποταμών Fergus και του Burren.

Έστειλε ιεραπόστολους στην Ευρώπη και βοήθησε επίσης στην επέκταση διαφόρων επιστημονικών μελετών.

Αργότερα, κλήθηκε να γίνει Επίσκοπος του Clonard της Κομητείας Meath της Ιρλανδίας μέχρι το θάνατό του.

Ο Άγιος Τόλα (St Tola) ίδρυσε επίσης το Μοναστήρι Dysert O'Dea το οποίο βρίσκεται κοντά στο Corofin της Κομητείας Clare της Ιρλανδίας όπου τμήματα του αρχικού Μοναστηριού ενσωματώθηκαν σε μία Ρωμανική εκκλησία του 11ου αιώνα.

Στο Μοναστήρι αυτό βρίσκεται ένας ψηλός Σταυρός του 11ου ή 12ου αιώνα όπου ίσως απεικονίζει τον Άγιο Τόλα (St Tola) και ονομάζεται "Σταυρός του Αγίου Tola" ή "Σταυρός της ευλογίας".

Ο Άγιος Τόλα (St Tola) είναι προστάτης Άγιος των οδοντιάτρων και βοηθά στις ασθένειες των δοντιών και στον πονόδοντο. Ο Σταυρός του Αγίου Τόλα (St Tola) είχε ένα τμήμα που μπορούσε να αφαιρεθεί και να τοποθετηθεί κοντά στο δόντι για να βοηθήσει στην επούλωση.

Το έτος 1034, ο Coirten Ua Maebuain, Άρχοντας της Dealbhna, δολοφονήθηκε στο κατώφλι της εκκλησίας του Αγίου Τόλα (St Tola) και σε τιμωρία για αυτή τη θυσιαστική και αφύσικη δολοφονία, ο δράστης του εγκλήματος σκοτώθηκε την ίδια ώρα που διέπραξε την ύπουλη πράξη.

Ο Άγιος Τόλα κοιμήθηκε οσιακά περίπου το 737 και η εορτή του είναι στις 30 Μαρτίου.

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια: