Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Άγιος Ρόναν (St Ronan) του Locronan, ο σιωπηλός, Επίσκοπος στην Ιρλανδία & ερημίτης του Locronan της Γαλλίας, από Ιρλανδία (+6ος αι.) - 1 Ιουνίου




Άγιος Ρόναν (St Ronan) του Locronan, ο σιωπηλός,

Επίσκοπος στην Ιρλανδία & ερημίτης του Locronan της Γαλλίας,

από Ιρλανδία (+6ος αι.)

1 Ιουνίου

Με το όνομα Άγιος Ρόναν (St Ronan) υπάρχουν 12 Ορθόδοξοι Ιρλανδοί Άγιοι οι οποίοι αναφέρονται στο "Μαρτυρολόγιο του Donegal". Ας γνωρίσουμε έναν από αυτούς. Ο Άγιος Ρόναν (St Ronan) του Locronan είναι ένας Ορθόδοξος Κέλτης Άγιος ο οποίος γεννήθηκε στην Ιρλανδία τον 6ο αιώνα. Έγινε Επίσκοπος στην Ιρλανδία και έπειτα έζησε ως προσκυνητής και ερημίτης στη δυτική Βρετάνη της Γαλλίας. Ήταν γιος του Αγίου Berach και ιδρυτής του Locronan της Γαλλίας. Επίσης είναι συνπροστάτης του Quimper της Γαλλίας, μαζί με τον ιδρυτή του Quimper, Άγιο Corentin.

Ο Άγιος Ρόναν (St Ronan) ήταν ένας πολύ μορφωμένος ντόπιος της Ιρλανδίας, του οποίου τα καλά έργα ως Επίσκοπος του έφεραν μεγάλη φήμη στη χώρα του. Ωστόσο, ήθελε να έχει μια στενότερη κοινωνία με το Θεό και έτσι επέλεξε εθελοντική εξορία, σύμφωνα με τη Γένεση 12, 1-3, κόβοντας όλους τους δεσμούς του με την οικογένεια και τη χώρα του και ξεκινώντας ένα ταξίδι στη Βρετάνη της Γαλλίας.

Φτάνοντας στην περιοχή του Léon της Γαλλίας, συνέχισε το ταξίδι του προς το νότο στο βασίλειο της Cornouaille (Λατινική Cornubia) και δημιούργησε ένα ερημητήριο το οποίο έγινε γνωστό ως Locronan, κοντά στο δάσος του Névez.

Εκεί αφιερώθηκε στην προσευχή και στον ασκητικό τρόπο ζωής κάνοντας πλήθος θαυμάτων στην περιοχή προς σωματική και πνευματική σωτηρία των κατοίκων. Με αυτόν τον τρόπο, η παρουσία του έγινε αισθητή στην προσοχή του Gradlon, βασιλιά της Cornouaille.

Ένας τοπικός χωρικός ο οποίος θαύμαζε πολύ τον Άγιο, του πρόσφερε φιλοξενία και τον επισκεπτόταν συχνά στο κελί του, αλλά η Keban η σύζυγος του αγρότη, ζήλευε και άρχισε να συκοφαντεί τον Άγιο με αποτέλεσμα να οδηγηθεί ο Άγιος Ρόναν (St Ronan) στο δικαστήριο.

Κατηγορούσε ανοιχτά τον Άγιο, λέγοντας ότι ήταν ένας μάγος που μπορούσε να μεταμορφωθεί σε άγριο ζώο και ότι, με τη μορφή λύκου, είχε καταβροχθίσει πολλά πρόβατα καθώς και την κόρη της.

Ο Άγιος Ρόναν (St Ronan) τότε τέθηκε σε δοκιμή για να αποδείξει την ιερότητα του. Πρώτον, οι δύο άγριοι σκύλοι του βασιλιά απελευθερώθηκαν πάνω του, αλλά με το σημάδι του Χριστού, ο Άγιος Ρόναν (St Ronan) κατάφερε να τους διώξει. Δεύτερον, του δόθηκε η ευκαιρία να λογοδοτήσει για την εξαφάνιση της κόρης του χωρικού και της Keban. Ο Άγιος αποκάλυψε ότι η Keban είχε κλειδώσει την κόρη της σε ένα τόπο τόσο μικρό, ώστε να πεθάνει, και ονόμασε την ακριβή τοποθεσία. Όταν το κορίτσι βρέθηκε νεκρό, οι ντόπιοι πολίτες επέμειναν στην εκτέλεση της Keban. Ωστόσο, ο Άγιος Ρόναν (St Ronan) προφύλαξε αυτήν, προτιμώντας να ασκήσει Χριστιανική καλοσύνη, και με την προσευχή του έφερε το νεκρό κορίτσι πίσω στη ζωή.

Παρόλα αυτά, ο Άγιος συνέχισε να παρενοχλείται από την κακία της Keban και έφυγε για το μικρό βασίλειο της Domnonia στη βορειοδυτική Βρετάνη, όπου εγκαταστάθηκε κοντά στο Hillion όπου και κοιμήθηκε οσιακά.

Όταν κοιμήθηκε ο Άγιος Ρόναν (St Ronan) προέκυψε μια διαμάχη για το πού να θαφτεί το Ιερό του Λείψανο.  Έτσι έβαλαν το σώμα του μέσα σε ένα καλάθι το οποίο τό έδεσαν σε άγρια ​​βόδια με σκοπό να το θάψουν όπου εκείνα σταματήσουν. Τα βόδια οδήγησαν το σώμα του Αγίου στο δάσος του Névez όπου ασκήτεψε. Την ώρα της ταφής του θεραπεύθηκε το χέρι του βασιλιά της Cornouaille από το Ιερό Λείψανο του Αγίου. Τό έθαψαν με τιμές εκεί και γύρο από τον τάφο του δημιουργήθηκε ο οικισμός του Locronan.

Ύστερα από ένα κύμα εισβολών Βίκινγκ, χτίστηκε ένα νέο εκκλησάκι στην πόλη Quimper (Λατινική Confluentia) όπου τα Ι. Λείψανα του Αγίου μεταφέρθηκαν εκεί.

Η παρουσία των Ι. Λειψάνων του στην πόλη οδήγησαν σε μια σειρά από θαύματα. Θεραπεύονταν πολλοί άρρωστοι στους οποίους ακουμπούσαν οι Κληρικοι της πόλης τα Ι. Λείψανα του Αγίου. Ένας άλλος άνθρωπος απελευθερώθηκε από τη δαιμονική κατοχή και η πόλη γλύτωσε από πυρκαγιά όταν ο Κλήρος χρησιμοποίησε τα Ι. Λείψανα για να αποκρούσει τις φλόγες.

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια: